Συναντήσεις με τον Τηλέμαχο

Συναντήσεις με τον Τηλέμαχο

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Υποτίθεται ότι επεισόδια όπως ο φόνος του Παύλου Φύσσα μας ξυπνούν και μας αφυπνίζουν. Υποτίθεται ότι μας βάζουν να ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ. Το υποτίθεται ευθέως αφορά τις απλουστεύσεις και τους υποκριτικούς στεναγμούς μπροστά απ’ το πτώμα ενός ανθρώπου. Τι έχουμε σκεφτεί δεκαετίες τώρα όταν η στάση μας επαναλαμβάνεται όσο και τα επεισόδια;

Μερικές σκέψεις λοιπόν για το ζήτημα του φασισμού που παραμένει πάντα επίκαιρο.
Το έδαφος το οποίο μας επιτρέπει να σκεφτούμε κάτι παραπάνω απ’ αυτά που συνήθως σκεφτόμαστε (συνθηματολογώντας επί πτωμάτων) είναι το έδαφος του ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ. Οι ολοκληρωτικές, δογματικές αντιλήψεις που ενυπάρχουν μέσα στην κοινωνία και στις πολιτικές της επιλογές είναι αυτές που αναπαράγουν διαρκώς τις φασιστικές και ρατσιστικές – εθνικιστικές πρακτικές. Γι αυτό και οι φασιστικές εγκληματικές πρακτικές, τα επεισόδια φονικής καταστολής από το κράτος και οι παντός είδους τραμπουκισμοί δεν συνιστούν «μεμονωμένα γεγονότα» αλλά βαθιά σημάδια ενός κοινωνικο-πολιτικού συστήματος και της ιδεολογίας του.

Ο αντίλογος για μια τέτοια συζήτηση είναι γνωστός και οργανωμένος: δεν είναι η ώρα για τέτοια (άστα δηλαδή για τον επόμενο φόνο, στον οποίο θα σου θυμίσουν πάλι την ίδια απάντηση)

Η ιδεολογική και πολιτική απάντηση στο φασισμό και στο ρατσισμό-εθνικισμό ωστόσο, σε πείσμα των «αντι-φασιστικών» κραυγών, παραπέμπει ακριβώς σε μια στρατηγικού τύπου τοποθέτηση. Γιατί άλλωστε οι ακτιβίστικες ενέργειες, παρότι εκτονώνουν την δικαιολογημένη οργή μας, ουσιαστικά δίνουν ραντεβού στον επόμενο φόνο.

Μια συζήτηση όμως, σαν κι αυτή που προτείνω, συναντά και αποκαλύπτει βαθύτερα προβλήματα για τις πολιτικές αντιλήψεις, των προοδευτικών συμπεριλαμβανομένων.
Ασκούνται και αρκούνται όλοι σε μια πρόσκαιρη ακτιβίστικη αναφορά αποφεύγοντας να δουν το έδαφος που αναπαράγει τέτοια φαινόμενα καθώς και το εύρος του σε όλο το φάσμα της πολιτικής.

Μια αντι-ολοκληρωτική – αντι-φασιστική αντίληψη και πρακτική δεν μπορεί να ξεχνά και να μην απαντά τις ολοκληρωτικές πρακτικές και στο ίδιο της το έδαφος (π.χ εσωκομματικοί τραμπουκισμοί, ρατσιστικοί διαχωρισμοί έναντι του διαφωνούντος, βάπτισμα ως «εχθρού» του όποιου διαφοροποιείται κ.λπ γνωστά στους περισσότερους). Δεν μπορεί να ξεχνά π.χ ότι η φρασεολογία της αριστεράς (πρωτοστατούντος του ΚΚΕ) έναντι των ένοπλων αναρχικών ομάδων (ΣΠΦ) είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια των στρατοδικείων έναντι των παράνομων τότε κομμουνιστών (συμμορία, πράκτορες, μη πολιτικοί εγκληματίες κ.λπ)

Μια τέτοια οπτική – ψάξιμο αναθέτει Άλλα «καθήκοντα» στο κίνημα, τα οποία υπερβαίνουν τα ακτιβίστικα, τα ψηφοθηρικά και τα μετωπικά- τακτικίστικα. Θέτει τη συνθετότητα αυτής της πραγματικότητας καθώς και την ΚΟΙΝΗ ευθύνη για την πραγματοποίηση βαθιών αλλαγών. Βρίσκεται σε αντίθεση με τις στερεότυπες απαντήσεις του τύπου «φταίει» η κρίση και η φτώχια, γιατί οι «γραφές» μας άλλα λένε. Λένε ότι η κρίση του συστήματος αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της αριστεράς (αν έχει κάτι να πει) και όχι να αυξάνει τα ποσοστά της η «Χρυσή αυγή» στο …Πέραμα ή ότι φταίει το αστικό σύστημα, το οποίο πάντα θα φταίει όπως και πάντα θα κυβερνάει ελλείψει μιας Άλλης προοπτικής.

Αποτελεί επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη η επιμονή μας σε απλουστευτικές λογικές (ντου στα γραφεία της Χ.Α) και να αποφεύγουμε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να αντισταθούμε στους ολοκληρωτισμούς που παράγει καθημερινά το πολιτικό σύστημα. Να αντιστεκόμαστε σε μια απαιτούμενη απελευθέρωση- χειραφέτηση γιατί ακριβώς περνάει μέσα από την αμφισβήτηση της πολιτικής μας.

Η ΧΑ αποτελεί κλασικό παράδειγμα μιας αντι-συστημικής και αντι-αστικής- φασιστικής πολιτικής (όπως ο ναζισμός) επί τα χείρω έναντι του σημερινού (άθλιου κατά τα’ άλλα) αστικού συστήματος. Αναφέρεται σε ένα στρατοκρατούμενο καπιταλισμό (σας θυμίζει κάτι αυτό;) και απευθύνεται στα ίδια ταξικά στρώματα όπως και η αριστερά. Ας θέσουμε λοιπόν δίπλα στις αντι-φασιστικές διαδηλώσεις και τις διάφορες ακτιβίστικες ενέργειες την βαθύτερη αντιμετώπιση – αποκάλυψη του φασιστικού φαινομένου κι ας σταματήσουμε να συγχωρούμαι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τις φασιστικές-ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές με «προοδευτικό» πρόσημο. Ας σταματήσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιμετωπίζουμε την κοινωνία και το κίνημα ΜΕΤΩΠΙΚΑ και τακτικίστικα (δηλαδή καταφερτζίδικα υπέρ της «γραμμής» μας). Ας σταματήσουμε να δίνουμε τράτο στο σημερινό σύστημα, αντιμετωπίζοντας από τη μια τα αποτελέσματα που επιφέρει και αναπαράγοντας από την άλλη τη λογική του. Ας σταματήσουμε να συγχέουμε την ταξική πάλη με τον εμφύλιο πόλεμο.

Το φαινόμενο της ΧΑ απαντιέται τόσο σε θεσμικό επίπεδο (πρόσκαιρα) όσο και σε ιδεολογικό – πολιτικό επίπεδο.

Αυτά θα τα βρείτε και σε στίχους του θανόντος και σ’ όλους τους ριζοσπάστες «ραπίστες». Θα τα βρείτε στην προκήρυξη των «φίλων του Αλέξη» και στις παρέες της αντι-εξουσιαστικής νεολαίας.
Το ζήτημα του φασισμού είναι το ίδιο το ζήτημα του πολιτικού συστήματος ΕΞΩ και ΜΕΣΑ μας και η πολιτική του αντιμετώπιση δεν μπορεί να ξεπερνά την ιδεολογική του αντιμετώπιση, δηλαδή την ιδεολογική και αξιακή μας ανάταξη.


Σεπτέμβριος 2013
Αλέκος Βαρβέρης

«Καρφιά» Γλέζου κατά Τσίπρα: Διαψεύδουμε όσους πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ

«Καρφιά» Γλέζου κατά Τσίπρα: Διαψεύδουμε όσους πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή : http://crimenet.gr

«Ταράζει τα νερά» ο Μανώλης Γλέζος με ένα άρθρο που προκαλεί αίσθηση.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αφήνει σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των διαφοροποιήσεων, τόσο του ιδίου όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, από την κομματική γραμμή, στην ψήφιση της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Εξωκυκλική δήλωση του Μανώλη Γλέζου», καταγγέλλει ότι η λογική του μαντριού έχει εξαπλωθεί σαν ίωση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είτε αφορά το συνέδριο είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια είτε το πώς θα ψηφίζουμε!» έγραψε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αντιγράφει τα άλλα κόμματα και κινδυνεύει να μην διαφέρει σε τίποτα από αυτά.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Γλέζου

"Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος" είχε πεί ο Ε. Αβέρωφ πριν μερικές δεκαετίες, και η φράση του έμεινε στην ιστορία.

Τη φράση αυτή η αριστερά την κούναγε σαν μαντηλάκι μπροστά στους βουλευτές της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πλειοψηφίας που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία.

Έχοντας στο μυαλό τους αυτή τη φράση, βουλευτές ψήφιζαν μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, τσαλάκωναν τις ιδέες τους τις συνειδήσεις τους, την ελευθερία στην άποψη. Με βάση αυτή την αρχή οι βουλευτές έγιναν κουκιά, "ακόλουθοι", συνυπεύθυνοι του όποιου ηγέτη του δικομματισμού των αρχηγικών κομμάτων.

Σε μερικά πάλι μαντριά της αριστεράς, οι πόρτες ήσαν ανοιχτές, αλλά κανένας δεν είχε στο μυαλό του σκέψη για να βγει από το μαντρί.

Στη "δική μας Αριστερά" δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε "εμάς" και όλους τους άλλους.

Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει.

Όμως σαν ίωση έχει εξαπλωθεί η λογική αυτή τον τελευταίο καιρό.

Είτε αφορά το συνέδριο, είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια, είτε το πως θα ψηφίζουμε!

Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους "κύκλους".

Κύκλους που "διαρρέουν"! Πού έμαθαν αυτοί οι κύκλοι ότι δεν εξήγησα την στάση μου;

Κύκλοι σύντροφοι; Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε; ή έτσι μαθαίνουμε να αντιγράφουμε; Και τότε σε τι ακριβώς διαφέρουμε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάραξε τα νερά από την στιγμή της γέννησής του, φέρνοντας μια νέα πρωτόγνωρη αντίληψη για το πως πρέπει να προσεγγίζει η Αρίστερά και ο πολίτης την πολιτική.

Αυτή η αντίληψη έδωσε ελπίδα σε πολίτες που πριν λίγα χρόνια δεν σκεφτόντουσαν ποτέ ότι θα στηρίξουν τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά τους διαψεύδουμε...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

John Coltrane My Favorite Things (1961) [Full album]


Frances Ha

Frances Ha

αστεράκιαΌταν η συγκάτοικος και καλύτερή της φίλη την εγκαταλείπει για ένα καλύτερο διαμέρισμα, η 27χρονη Φράνσις προσπαθεί να επιβιώσει στη Νέα Υόρκη χωρίς σταθερή δουλειά, αλλά με πολλά όνειρα και μεγάλη αισιοδοξία.
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Νόα Μπάουμπαχ με τους: Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μίκι Σάμερ, Άνταμ Ντράιβερ

Η κριτική του "α" από Χρήστο Μήτση

ΜΕ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΡΥΒΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΜΙΑ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ, ΤΟ «FRANCES HA» ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΝΟΥΒΕΛ ΒΑΓΚ, ΤΟΥΣ CASUAL ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΚ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΩΒΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΔΩΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΜΕΛΗ, ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ, ΠΕΙΣΜΩΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΦΡΑΝΣΙΣ. ΜΙΑ ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΗ ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΕΡΓΟΥΙΓΚ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΑΜΕΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΚΛΟΟΥΝ.


Πηγή: https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1&oq=%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD&aqs=chrome.1.69i57j0j69i61l3j0.5665j0j7&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αντώνης Καρράς.

Ο Αντώνης Καρράς ήταν οικονομολόγος και διετέλεσε Διευθυντής του υπουργείου Συντονισμού επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου από το 1964 έως την "αποστασία". Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία, διατηρώντας, όμως, την πολιτική του αυτονομία, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.


Την περίοδο της δικτατορίας είχε το ψευδώνυμο «Άλκης» και είχε ενεργοποιηθεί στην πραγματοποίηση θαλασσίων δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, μεταφέροντας αντιστασιακούς που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα ή να επιστρέψουν για να αναλάβουν δράση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στο ΠΑΚ και ήταν από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του. Ήταν από την αρχή εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου ΑΙΧΜΗ. Υπήρξε επίσης, για πολλά χρόνια, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, της κορυφαίας Νομαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος.


Καλό σου ταξίδι Φίλε...μαζί σου έκλεισε ουσιαστικά και τυπικά το ΠΑΣΟΚ του 74 των εθνικοανεξαρτησιακών αγώνων, της κοινωνικής απελευθέρωσης της λαικής κυριαρχίας της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Το ΠΑΣΟΚ της νιότης και των ονείρων μας δεν βρίσκεται εδω και πολλά χρόνια εδώ...στη θέση του μια συντεχνιακή καρικατούρα κυνικών νεοφιλελεύθερων οι γνωστοί ολετήρες της  Ελληνικής κοινωνίας ...οι πασόκοι...

Γιώργος Τηλέμαχος

John Lee Hooker The Real Folk Blues - Full Album

Big Mama Thornton - With the Muddy Waters Blues Band 1966 (2004) Full Album

LOST BLUES ALBUMS -JOHN LEE HOOKER -BURNIN'-1961 ( FULL ALBUM)