Συναντήσεις με τον Τηλέμαχο

Συναντήσεις με τον Τηλέμαχο

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011



Τι άλλο θα δούμε!!!

Kαι όμως η κυβέρνηση του Πασοκ αμφισβητεί ακόμη και την εγκυρότητα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. 


Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους δεν διαθέτει "τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα" διεθνών και προαναγγέλλει αλλαγές στη λειτουργία του, σημειώνοντας ότι ήδη συζήτησε από χθες με τον πρόεδρο της Βουλής για τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.
Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.
Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.
Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Τι είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους
Η επικεφαλής του Γραφείου, Στέλλα Σάββα-ΜπαλφούσιαΤο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010.
Είναι αρμόδιο για:
α. την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους,
β. τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα και δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών,
γ. την υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων,
δ. τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το Γραφείο εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον Πρόεδρο της Βουλής ή από τους Προέδρους των παραπάνω Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, "επικεφαλής του Γραφείου τοποθετείται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς, που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου".
Πλαισιώνεται από τριμελή επιστημονική επιτροπή.
Επικεφαλής του Γραφείου, από τον περασμένο Μάρτιο, είναι η διδάκτωρ Οικονομικών, Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια. Η απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, ύστερα από πρόταση του προέδρου του Σώματος, Φιλ. Πετσάλνικου, ήταν ομόφωνη.
Η Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια είναι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γιορκ. Εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και είναι υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003. Είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2009 μετείχε στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών, του υπουργείου Οικονομικών.
Τον περασμένο Ιούνιο, βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν εκφράσει δυσφορία για την επιλογή των μελών της επιστημονικής επιτροπής. Έκαναν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς επελέγησαν από την κ. Μπαλφούσια και όχι από το Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι η επιτροπή κινδυνεύει να αποτελέσει "παράρτημα" του υπουργείου Οικονομικών.
 Πηγή ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου